Свободни места след четвърти етап на класиране и записване РУО - Русе

 

 

Новият кабинет по информационни технологии и изобразително изкуство е част от стратегията за развитие, като алтернатива за изграждане на модерно, активно и развиващо средищно училище. Той е оборудван с мултимедия, 14 ученически компютъра и 1 учителски, а чиновете са пригодени за часовете по изобразително изкуство. Компютърният кабинет ще предостави нови хоризонти за по-успешна личностна реализация. Ученици и учители ще имат възможност да съчетаят традиции и интерактивни методи на преподаване и учене като съвременен модел за изграждане на образователния диалог.

 

 

Снимки на групата от ЦОУД на 3в клас от посещението на РБ „Любен Каравелов” и кафе- библиотека Буда Хаус

При посещението си в Детски отдел  на библиотеката на учениците беше изнесена беседа. Служител на библиотеката представи ценни книги в читалнята. По време на беседата децата показаха своите знания по природни науки, история и литература. Заинтригувани от интересните книги, учениците задаваха допълнителни въпроси. Интересът им впечатли служителите в библиотеката и те ни поканиха  отново. Заредени с положителни емоции след това се отправихме към Кафе – библиотека Буда Хаус, където в приятна обстановка и на чаша сок , разгледахме книгите в залата.  Тук децата имаха възможност да видят друг начин за четене на книги и да направят съпоставка.

 

„БУКВОПЛЕТ”
19.03.2017 година

Тазгодишните финалисти в училищния кръг на състезанието по правопис „Буквоплет” са Кристина Савчева- 2 б и Деян Цончев -2 г . Те представиха нашето  училище в градския кръг на състезанието на 19.03.2017г.  в Канев център.
В състезанието, продължило над два часа, децата демонстрираха знанията си по правопис наред с още 30 ученици от други училища.
Кристина и Деян не достигнаха финалния кръг, но представиха достойно училището си.
Децата получиха грамота за участие и подарък- образователна игра.

   

 

„ЗАЕДНО ЗА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА”
ЕДИН РАЗЛИЧЕН ЧАС НА КЛАСА
На 15.03.2017 г. на гости на учениците от 2 Г клас бяха студенти от клуб „Млад педагог/Млад социален педагог” към РУ „Ангел Кънчев”.
Студентите обсъждаха с децата техните права, използвайки различни творчески задачи.
Чрез приказката за „Червената шапчица” бе представено правото на живот. Чрез рисунки и моделиране – правото на чиста околна среда, правото на грижа и правото на обич.
Темата бе актуална  и достъпна за децата.
В края на часа всички получиха награди.

   

 

 

139 ГОДИНИ ОТ ОСОВБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКО ИГО
На 3-ти март, преди 139 години, започва историята на нова свободна България. На този ден отбелязваме Националния празник на Република България.
Денят на Освобождението всяка година е повод да изразим своята почит към хилядите герои, отдали живота си за свободата на България.
Трети март е и празникът, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение.

 

            За Коледните празници ОУ“Отец Паисий“, Регионален център за приобщаващо образование и от  клуб „Гражданско образование“ при АГ“Гео Мелев“ с ръководител г-жа Здравка Демирева осъщестиха първото си  съвместно мероприятие.  Ресурсният учител  г-жа П.Ангелова запозна учениците  от АГ с особеностите на децата със специални потребности и прилагането на приобщаващо образонавие в училище. По-къснодецата и учениците съвместно  изработиха коледни картички и материали.
            Успеха нна първата инициатива провокира планирането на разнообразни дейности между институциите свързани с общуването и приемането на различните деца. Подпомагане на социализацията на учениците със СОП.

            Днес,24.02.2017 г.,  се осъществи среща за демонстрация на умения за публично говорене от успешния клеб по дебати към ПАГ „Гео Милев“.  Представяне дебат на тема“Любовта от пръв поглед съществува“.
            Целта е учениците  /VI – VII клас/ от ОУ“Отец Паисий“ да бъдат запознати с успешни поведенчески модели при защита на теза.
            Последва дискусия по темата и включване на публиката за въпроси и позиции.

 

22.02.2017 г. – НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ
Тази година учениците от ОУ „Отец Паисий“ – Русе подкрепиха инициативата
 „Не на тормоза в училище“ като облякоха розови фланелки  в знак на съпричастност към
децата – жертви на насилие.

 

Детство без агресия

 

Ученическият съвет при ОУ „Отец Паисий”-Русе
благодари на всички ученици взели участие в конкурса
„Най-празничната класна стая” и поздравява отличените :
I - IV клас :
I място – 2 „Д” клас
II място – 2 „Е” клас
III място – 3 „В” клас

V - VII клас :
I място – 5 „В” клас
II място – 6 „Б” клас
III място – 7 „А” клас

Пожелаваме на всички светли и топли празници !

 

 

 

            Тази година Коледните тържества на учениците от ОУ „Отец Паисий“ – Русе се състояха в хотел „Рига“.
            На 21.12.2016 г. празнуваха учениците от първи и втори клас, а на 22.12.206 г. - учениците от трети и четвърти клас. Седмокласници организираха началото на шоуто, като задаваха на по-малките гатанки.
             Официален гост бе Хайгашод Агасян. На 22.12.16г. учениците от III д клас изненадаха госта с авторска песен по текст на  Габриел Самвелян – ученик от същия клас, музика - Мария Джурова- учител в ОУ „Отец Паисий“.
            Всички присъстващи се забавляваха, танцуваха и пяха заедно с чичо Хайго.

 


 

            На 21.12.16 г. две двойки близнаци от  ОУ „Отец Паисий” – гр. Русе – Павел и Георги Станеви от  І „г” клас и Ива и Рая Георгиеви от І „б” клас - сурвакаха за здраве Областния управител на Област Русе г-н Стефко  Бурджиев,  кмета на гр. Русе г-н Пламен Стоилов и заместник-кмета по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров.
            Децата рецитираха коледни стихчета и наричаха за здраве, за двоен берекет, за голям бюджет догодина и пълни с дечица училища и градини.
            Малките сурвакари получиха подаръци от екипа на Областна администрация  и от г-н Пламен Стоилов, който им пожела да са много здрави и  да постигат с лекота успехи през новата 2017-а година.

 


 

            На 20.12.2016 г. г-жа Алексиева – директор на ОУ „Отец Паисий” – гр. Русе,  посрещна скъпи гости - коледари, които благословиха училището и пяха песни за здраве и берекет. 


 

            На 20.12.2016 г. за поредна година г-жа Стойка Панагонова – Председател на сдружение  „Смело сърце” – гр. Русе,  зарадва учениците на ресурсно подпомагане в ОУ „Отец Паисий” – гр. Русе с коледни подаръци и лакомства.


 

Коледа в библиотеката

      В детски отдел на РБ "Любен Каравелов" - Русе учениците от II А клас на Основно училище "Отец Паисий" - Русе, с класен ръководител г-жа Пенка Великова и музикален ръководител г-жа Мария Джурова представиха пред родители и гости традиционния български обичай коледуване.
     На бъднивечерската трапеза бяха подредени постни ястия. Група коледари благословиха всички за здрава и успешна година.


 

Александър Косев и Димитър Димитров от 6Б клас са претвориха в проекта си по Човекът и природата с тема „Електрически вериги” коледното настроение.


 

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ”- РУСЕ И  АГ „ГЕО МИЛЕВ”- РУСЕ ОТБЕЛЯЗАХА ЗАЕДНО 3 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

            На 02.12.2016 г. от 13:00 часа в аулата на ОУ „Отец Паисий” – Русе учениците на ресурсно подпомагане в училището посрещнаха какичките и батковците от клуб по Гражданско образование към АГ „Гео Милев” – гр. Русе, с ръководител г-жа Здравка Демирова. Всички заедно твориха коледна украса и картички.

            Инициативата е по повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември.  Госпожа Петя Ангелова - ресурсен учител от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Русе запозна учениците от АГ „Гео Милев” със системата на ресурсното подпомагане и специфичните особености на децата със специални потребности.

 

 

 

            На  25 – 26.11.2016 г. ОУ „Отец Паисий” – гр. Русе  участва във фестивала  „Светът е за всички - 2016”, организиран от сдружение „Смело сърце” – Русе. Училището се представи  в изложбата – базар с коледни изделия, изработени от ученици, родители и учители. А част от учениците на ресурсно подпомагане и 12 деца от II „е” клас взеха участие и в концерта с изпълнение на песента „В понеделник”.


 

ЧАСТИЦА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

            На 29.10.2016г., в чест на Деня на народните будители- 1-ви ноември, учениците от  IV клас посетиха старата българска столица Велико Търново. Децата обогатиха знанията си за славното минало на нашия народ и с интерес разгледаха църквата „Св. 40 мъченици”, АК „Царевец”, сградата на Учредителното събрание и се докоснаха до сръчността на занятчиите по Самоводската чаршия.По време на екскурзията акцент се постави върху живота и делото на прочутия възрожденски майстор Кольо  Фичето.

Красивата природа във великотърсновкия край ни отведе до интересната пещера „Бачо Киро”, а след това до светинята- Дряновски манастир.


 

            На 08.11.2016г., учениците от IV клас, включени в целодневна организация на учебния ден, преживяха вълнуваща среща  с Магдалина Вълчанова- Мис България 2000 и Симеон Найденов- баскетболист от националния ни отбор. Красотата подава ръка на спорта, с цел неговото популяризиране.

            Децата слушаха с интерес  за пътя на Симеон  Найденов от залата до големите отбори. Учениците взеха участие в демонстрации за майсторско владеене на баскетболна топка, а по- късно показаха знания, отговаряйки на въпроси, свързани с България. Най- активните получиха награди- безплатен билет за шоуто „Мис национален отбор”.

 

 

   На 26.10.2016 г.  ученици от ІІ, ІІІ и ІV клас от ОУ „Отец Паисий” се включиха в Национално състезание „Таралеж” – модул Изкуство, организирано от Асоциация за европейско образование и култура със съдействието на Министерството на образованието и науката. Учениците работиха по избор по една от следните теми: „ Цветовете на дъгата”; „Аз мечтая за ...” и  „Хайде да играем в гората”. Рисунките бяха оценявани от комисия по определени критерии. Всички ученици получават грамота и комплект с награди за участие.Резултати: ( виж таблицата )

Десет рисунки на ученици бяха отличени с максимален брой точки – 21 и ще бъдат качени на сайта на асоциацията – www.associationeu.com

Асоциация за европейско образование и култура
info@associationeu.com
www.associationeu.com
ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ    "ТАРАЛЕЖ" - И
Име, презиме, фамилия Клас Училище Населено място Област РЕЗУЛТАТ
Общо
Никол Ивайлова Енчева ІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Белослава Василева Николова ІІ в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 18
Филипа Димитрова Костадинова ІІ в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Дивна Младенова Калчева ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Ирена Димитрова Борисова ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Любослав Йорданов Йорданов ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Мила Миленова Йорданова ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Сияна Радославова Дичева ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Томислав Тихомиров Колев ІІ д ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Алис Валентинова Йосифова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Анастасия Едуардова Хубанова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Даниел Василев Христов ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Дария Димитрова Спасова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Мария Петрова Йорданова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Михаела Галинова Великова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Преслава Бориславова Йорданова ІІІ б ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Николета Миленова Ганчева ІІІ в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Адриан Адрианов Сипос ІV а ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Цвета Пламенова Колева ІV а ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Горица Любомирова Иванова ІV в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 21
Лилиана Христова Ябанозова ІV в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Михаела Миленова Михайлова ІV в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Петя Тодорова Шеева ІV в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 20
Христо Климентов Гунчев ІV в ОУ "Отец Паисий" Русе Русе 18

 

 

Здравей, златна есен!

Учениците от  Iв клас творят и посрещат есента.

В час по изобразително изкуство  те активно разказват за промените в природата, за птиците и животните. С много вълнение на фона на детски песни за есента първокласниците изработиха разноцветни листа и окичиха дървото в класната стая.

 

Национална седмица на четенето

         Учениците от начален етап от ОУ „Отец Паисий“ – Русе се включиха в обявената от МОН Националната седмица на четенето, която се проведе от 10  до 14 октомври 2016 год. Проведените инициативи те посветиха на 150 годишния юбилей на училището.

         На най-малките – учениците от първи клас, гостуваха най-добрите четци от втори клас, които четоха и драматизираха  любими приказки.  В IА клас гост бе и майка  на дете от класа, която разказа за любовта си към четенето и прочете своята любима приказка. Във вторите класове беше проведен конкурс за най-добър четец, а родители на деца от IIА четоха и разказваха любими приказки от своето детство и прожектираха с диапроектор филмчета, които са гледали като деца. Учениците от IБ клас приятно изненадаха второкласниците, на които гостуваха, като показаха, че и те могат да четат гладко и изразително. Учениците от  IIIГ клас представиха пред второкласниците своята любима книга – „Пипи Дългото чорапче“ и им разказаха за нейната авторка  - Астрид Линдген, а на срещата между IIД и  IIIД второкласниците задаваха гатанки на по-големите ученици. Те пък им разказаха откъси от любими техни книги. Четвъртокласниците мериха сили в състезание по краснопис под надслов  „Език свещен на моите деди“. 

       Интересът към четенето у учениците от училището не е само в рамките на Националната седмица на четенето. Той ще бъде поддържан със серия от инициативи, провеждани съвместно с Регионална бибилиотека „Любен Каравелов“.

 

 

Кампания

„Да обновим училищната библиотека на

ОУ „ Отец Паисий“- Русе“

 

            Скъпи бивши, настоящи и бъдещи учители, родители и ученици. Имаме идея да обновим училищната библиотека на ОУ „ Отец Паисий“- Русе, със задължителна и любителска литература. Молим Ви да дарите запазени или нови детски книжки в училищната библиотека.

            Желаем на корицата на книжките да е написано: име, презиме, фамилия на ученика/чката, клас и година, за да остане като наследство от него след завършването му.

 

 

Благодарим Ви за вниманието!

 

 

Списък с желаните книги:

 

 1. „Чичо Пейо“ – Елин Пелин
 2. „ Броилка без край“ – Радой Киров
 3. „Приказки“ – Панчо Панчев
 4. „На гости при книжките“ – Зоя Василева
 5. „ Бриф, бруф, браф“ – Джани Родари
 6. „Квакащата пощенска кутия“ – Доналд Бисет
 7. „ Ние, врабчетата“ – Йордан Радиков
 8. „ Пипи тръгва на училище“ – Астрид Линдгрен
 9. „Готованко“  - Ран Босилек
 10. „ Спящата хубавица“ – Братя Грим
 11. „Добро за добро“ – Ран Босилек
 12. „Най-голямото богатство“ – Ран Босилек
 13. „ Мечо Пух“ – Алън Милн
 14. „ Зимен пейзаж“ – Валери Петров
 15. „Снежният човек“ – Х. К. Андерсен
 16. „Завист“ - Цветан Ангелов
 17. „Лили на морското дъно“ – Валери Петров
 18. „Писмо на един дакел“ – Станка Пенчева
 19. „Есен“ – Валери Петров
 20. „Матилда“ – Роалд Дал
 21. „ Лиско“ – Борис Априлов
 22. „ Лисицата и котката“ – Братя Грим
 23. „Лудориите на Карлсон“ – Астрид Линдгрен
 24. „ Опакатият свят все пак не е най-опак „- Ерих Кестнер
 25. „ Мишлето Каролина“- Джеймс Крюс
 26. „Тънкият крал и дебелият готвач“ – Доналд Бисет
 27. „Коледа в обора“ – Астрид Линдгрен
 28. „ Пинокио казва една лъжа и за наказание му пораства носът“ – Карло Колоди
 29. „ Приключенията на Лукчо“ – Джани Родари
 30. „Принцесата върху граховото зърно“- Х. К. Андерсен
 31. „ Гълабицата и мравката“ , „ Лисицата и гроздето“ – Лафонтен
 32. „ Маугли „ – Ръдиард Киплинг
 33. „ Градината на живите цветя“ – Луис Карол
 34. „ Синият светофар“ – Джани Родари
 35. „ Търсене на зарито съкровище“ – Марк Твен
 36. „ Поучителни бонбони“ – Джани Родари
 37. „Есенна разходка“ – Зоя Василева
 38. „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“ – Р. Е. Распе
 39. „Дъгата“ – Джани Родари
 40. „ Феите“ – Шарл Перо
 41. „ Вълшебното камъче“ – Дамян Дамянов
 42. „ Пословици и поговорки“, „ Малката кибритопродавачка“ Х. К. Андерсен
 43. „ Междучасие“ – Леда Милева
 44. „ Кристалната топка“ – Братя Грим
 45. „ Пътят, който не водел никъде“ – Джани Родари
 46. „ Дъжд „ – Александър Геров
 47. „Живот, пронизан от слънце“ – Егзюпери
 48. „Супникът“ – Астрид Линдгрен
 49. „ Лято“ – Миряна Башева
 50. „ На пустия остров“ – Даниел Дефо
 51. „ Що е работа и що е игра“ – Марк Твен

 

Любителски книги

 1. Изд. Книстер „ Лили Чудото“
 2. Л. Карол „Алиса“
 3. Л. Баум „ Вълшебникът от Оз“
 4. Е. Найт „ Ласи“
 5. Х. стоу „ Чичо Томовата колиба“
 6. А. Млин „ Мечо Пух“
 7. Е. Кестнер „ Това се случи на 35 май“
 8. А. Франк „ Задната къща“
 9. К. Йохан „ Слончето, което иска да заспи“
 10. Р. Стайн „ Морското чудовище „ 1-2
 11. Г. Мишев „ Сламено Сираче“
 12. С. Стивънсън „ Заговор в Лисабон „
 13. Е. Хофман „ Лешникотрошачката“
 14. Д. Грей „ Роякът се спуска“ 1-2
 15. А. Полън „ Добре дошли в лагер „ Пикачу““
 16. К. Клоди „ Приключенията на Пинокио“
 17. Р. Дал „ Вълшебният Пръст“
 18. Т. Флин „ Дневниците на един Дявол“
 19. Р. Дал „ Матилда“
 20. Е. Станев „ Чернишка“
 21. Р. Дал „ Чарли и шоколадовата фабрика“
 22. Д. Родки „ Близнаците Топър вилнеят из Ню Йорк“ 1-2
 23. Д. Уоман „ Г-н Смръдльо“
 24. О. Лалман „ Вълкът, който иска да си смени цвета“
 25. В. Буш „ Макс и Мориц“
 26. Д. Йорданов „ Гъбеното езеро“
 27. Х. Лофтинг „ Д-р Дулитъл“
 28. П. Павлов „ Нямало едно време“
 29. Р. Киплинг „ Единственият и неповторим Айвън“
 30. Х. К. Андерсен „ Снежната кралица“
 31. П. Ершов „ Конче-гърбоконче“
 32. М. Кюрито „ Малкият Елиът и голямото семейство“
 33. Д. Роулинг „ Хари Потър“
 34. Р. Мийд „ Бляскавят двор“
 35. Е. Конрад „ Изкуството да бъдеш мързелив“
 36. О. Уайлд „ Рибарят и неговата душа“
 37. Д. Роулинг „ Приказките на барда Бийдъл“
 38. К. Бърчъл „ Отбор загубеняци“

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ ‘ОТЕЦ ПАИСИЙ’- РУСЕ

 

Децата обичат приказките. Как реагират малчуганите, обаче, когато разберат, че и възрастните обичат приказки…?

В седмицата на четенето, гост на 2 Г клас бе г-жа Нели Илиева (родител). Децата бяха много изненадани, че възрастните също обичат да четат приказки. Г-жа Илиева прочете своя любима басня. Второкласниците слушаха и коментираха случката с интерес. Най-важното бе, че разбраха каква е силата на думите и делата. И разбира се, че „ Каквото посееш, това ще пожънеш”.

Благодарни сме на родителите, които са чудесен партньор и помагат за разнообразяването на учебния ден.

Вярваме, че заедно сме посели вдъхновяващите емоции и интерес към книгите.

Вярваме, че всяка нова дума, която научат децата, ще ги води към нови по-добри думи.

Вярваме, че всяка книга, която прочетат ще умножи добрите им мисли и постъпки.

 

 

Ученичката Филипа Димитрова Костадинова от ІІ „в” клас спечели златен медал от Световен конкурс за детска рисунка на фондация „Малък Зограф”, България 2016 . Наградата и беше връчена на специална церемония за откриване на изложбата на победителите на 08.09.2016 г. в зала Академия на НХА – гр. София.

     Благодарим на Филипа за отличното представяне и за това, че ни направи горди и и пожелаваме да продължи да рисува с вдъхновение и любов и да ни радва с прекрасните си рисунки.